08 aprilie 2012

Cum sa ... verificam daca placa de sunet e defecta

Vine o vreme cand PC-ul sau laptop-ul amuteste si nu mai vrea sa scoata nici un sunet. Nu e un lucru foarte des intalnit, dar uneori mai apare si aceasta problema. Ce-i de facut? Pai in primul rand trebuie verificat daca e pus pe mute volumul, daca e dezactivat driver-ul placii audio sau daca e dezactivata din bios placa audio. De cele mai multe ori se dovedeste ca placa de sunet era dezactivata sau volumul era pus pe mute, si dupa ce rezolvam problema ne putem bucura in continuare de sunetele ce provin din PC.

Dar ce ne facem daca am verificat cele de mai sus si noi tot nu putem sa auzim nici un sunet?
Pai mai ramane un singur lucru de facut: testam placa de sunet pe un PC nou (pentru laptop-uri e mai anevoioasa aceasta varianta, mai ales ca majoritatea au placa de sunet integrata pe placa de baza) sau reinstalam sistemul de operare, pentru a sti sigur daca placa de sunet e defecta sau sistemul de operare este corupt. 

Ei bine, ca sa nu fiti nevoiti sa va pierdeti toate setarile din sistemul de operare, va voi invata cum sa testati placa de sunet folosind un Live CD (acesta este un CD multifunctional, iar cu ajutorul lui se pot face o multime de teste, dar in articolul de astazi vom vorbi doar despre testul pentru placa de sunet).

Ce este un Live CD? Este un sistem de operare instalat direct pe CD si care nu se instaleaza pe HDD-ul calculatorului, sistemul de operare de pe acesta ramanand neatins. Acesta boot-eaza de pe CD si se incarca in memoria RAM a PC-ului, avand interfete grafice asemanatoare cu cele ale windows-ului dar ruland sub platforma LINUX.

Pentru acest test am ales un Live CD cu PartedMagic ce poate fi download-at de aici. Trebuie doar download-at si scris fisierul *.iso pe un CD gol. La boot-area PC-ului, alegeti din bios ca acesta sa boot-eze de pe CD. Dupa ce boot-eaza, selectati prima optiune, pentru a se incarca in memorie RAM. Dupa ce s-a incarcat, va porni interfata grafica. Pentru a testa placa de sunet a calculatorului, apasati pe butonul din stanga jos (functioneaza la fel ca si butonul START de la Windows), alegeti application iar de acolo alegeti Test Audio. 

Daca tot nu auziti nimic la difuzoarele calculatorului (fie el si laptop) inseamna ca este de vina placa de sunet si trebuie inlocuita. Daca auziti sunetele programului, inseamna ca problema a fost din soft si trebuie doar sa reinstalati sistemul de operare care-l aveti instalat.

Sper ca v-a fost util acest tutorial si tineti minte: cu un Live CD se pot face mult mai multe, este foarte util sa-l aveti la indemana.

Grad de dificultate: minim
Timp: 10 de minute download, 5 minute scris CD, 5 minute verificat placa audio = 20 de minute - asta daca nu aveti un Live CD pregatit

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu