26 martie 2012

BADA OS in Romania

Desi lansat in urma cu 2 ani, sistemul de operare BADA OS nu este prea cunoscut printre utilizatorii de telefoane inteligente. Principalul motiv pentru care nu este foarte popular, este lipsa aplicatiilor pentru el. Pe buna dreptate, doar lumea isi cumpara smartphone-uri pentru a putea utiliza diferite aplicatii. Pana in prezent, acest sistem de operare pentru telefoane mobile este instalat doar pe 10 telefoane Samsung.

Dintre cele trei retele de telefonie de la noi din tara, doar Orange vinde un smartphone ce foloseste acest sistem de operare. Este vorba despre modelul Samsung Wave 575. De asemenea, Germanos, partener Cosmote, are in oferta doua telefoane cu acest sistem de operare. Destul de putin.

Cea mai noua versiune a acestui sistem de operare este BADA 2.0 si a fost lansat in Romania doar de cateva luni. El este prezent pe telefonul Samsung Wave 3, cel mai bun telefon de pana acum pe care este instalat acest sistem de operare. Acesta are un procesor de 1.4 GHz, memorie interna de 4GB, ecran Super AMOLED capacitiv si filmare HD. Pretul acestui telefon in Romania este cuprins intre 900 si 1200 de lei, in functie de magazinul de unde il cumparati. Dupa o scurta cautare pe internet, aici am gasit cel mai mic pret pentru acest telefon: 919 lei.

Nu stiu ce sa zic, dar nu cred ca acest sistem de operare va avea o viata prea lunga. In general se doreste o generalizare a sistemelor de operare pe telefoane mobile, nu productii proprii ale producatorilor de telefoane. Se doreste o delimitare clara a producatorilor de hardware vs producatorii de software.

Ideea e ca atata timp cat BADA nu va fi prezent decat pe telefoanele Samsung, acest sistem de operare nu va fi foarte popular. Nu e de ajuns ca un sistem de operare sa fie bun, daca nu sunt aplicatii compatibile pentru el!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu