14 februarie 2012

Utilaje de deszapezire

Zilele trecute, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, ameninta firma care se ocupa cu deszapezirea sa isi procure utilaje noi, ca altfel va pierde contractul, aceasta neavand capacitatea sa intervina in situatii de zapada de 30 de cm si -10 sau -20 de grade. Sa nu mai vorbim de situatii mai grave, precum cele din sud.
Ei bine, imi rezerv dreptul de a le face o propunere celor de la RER, firma care se ocupa de deszapezire in Oradea. Daca tot trebuie sa cumpere utilaje noi (ei .. trebuie - sigur vor gasi alta varianta ajutatoare) pentru a-si pastra contractul, de ce sa nu cumpere utilaje care topesc zapada. Da, care o topesc si nu o strange pe marginea drumului de unde trebuie sa intervina tot ei, ca sa o ridice si sa o transporte in alte locuri. Astfel, deszapezirea ar dura mai putin iar movilele de zapada ar disparea de pe marginea trotuarelor. Apa rezultata ar ajunge in canalizare si toata lumea ar fi fericita. De ce nu vedem astfel de utilaje pe sosele? Pentru ca atunci patronii firmelor de deszapezire nu ar mai avea bani pentru X5-uri sau mertane, Louis Vuit'oane sau alte mizerii. Asa ca firmele de deszapezire utilizeaza tot tractoare cu lame, vechi, eventual carpite, care raman si ele inzapezite, iar Basescu da vina pe populatie si pe asteptarile ei in ceea ce priveste deszapezirea. Auzi, cine-a mai auzit ca statul trebuie sa deszapezeasca populatia!
Aici aveti un studiu efectuat in SUA, este o comparatie intre costul transportului zapezii cu camioane si varianta topirii zapezii. Se observa ca topirea zapezii se face la jumatate de pret.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu