29 februarie 2012

Clasa zero nu se amana!

Clasa zero, sau clasa pregatitoare, cum este prezentata in legea educatiei nationale, nu a fost amanata! Tocmai s-au incheiat doua din cele patru procese care cereau amanarea acestei clase, in care Curtea de apel a dat dreptate ministerului si nu parintilor, care cereau amanarea.
Potrivit acestei legi, in clasa pregatitoare urmeaza sa fie inscrisi copii care au implinit varsta de 6 ani pana la data la care trebuie inceput noul an scolar.
Problemele care le impune aceasta mutare in sistemul romanesc de invatamant sunt multe, printre care amintesc si o problema grava, dupa parerea mea, legata de obligativitatea inscrierii copilului la o scoala de pe raza domiciliului. Deci, impunerea unei suite de profesori - buni, rai .. cum or fi ei. 
Haideti sa facem un exercitiu, si sa luam o situatie ipotetica, in care pe raza domiciliului se afla un liceu german, ce are si clase primare, iar parintele este nevoit sa-si trimita copilul la acea scoala, doar pentru ca se afla pe raza domiciliului. Sa mai presupunem si ca parintele este evreu si ca avea posibilitatea sa-l trimita la o alta scoala, aflata putin mai departe de domiciliu, copilul nefiind astfel obligat sa invete limba germana (nu cred ca in toate scolile generale se invata limba germana). Dar totusi, parintele trebuie, conform legii, sa-l trimita la acel liceu german. Frumoasa situatie, nu? 
Totodata, aceasta lege confuza emisa de ministerul educatiei, creeaza si alte probleme. Amintesc aici si lipsa spatiilor din scoli, lipsa mobilierelor, etc. 
Apropo, conform unui sondaj de opinie al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar, 74,12% dintre parinti nu sunt de acord cu aceasta masura. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu