02 ianuarie 2010

Tezaurul Romaniei

Un articol ce mi-a atras atentia in dimineata asta, publicat pe blogul lui Dan Selaru. Este vorba despre tezaurul Romaniei din Rusia, pe care l-am pierdut si care nu cred ca va revenii vreodata in Romania. Cea mai buna descriere a istoriei tezaurului o gasiti aici, scrisa de Andreea TUTUNARU. Merită citită, e fascinantă. E vorba de un fleac de aproape 94 de tone de aur în monede şi lingouri plus bijuteriile Reginei Maria. Numai averea BNR. Pe lângă multe alte bunuri private. Numai partea BNR face cam 3 miliarde de dolari.





"Acţiunea politico-diplomatică susţinută în vederea recuperării Tezaurului României aflat la Moscova va constitui o prioritate." - Programul de Guvernare PDL-PSD 2009




"Va fi promovată o relaţie pragmatică a României şi a Uniunii Europene cu Rusia, cu accent pe intensificarea legăturilor economice şi stabilirea unor legături mai strânse la nivelul societăţii civile. Ne propunem trecerea la o cooperare concretă, multidimensională, care să valorifice la maximum complementarităţile existente între relaţia bilaterală directă şi cea dintre UE şi Rusia." - Programul de Guvernare PDL-UDMR 2010


Acum, odata cu iesirea PSD de la guvernare, se pare ca am renuntat de tot la tezaur, dupa cum ne spune Preşedintele Băsescu:  "Problema tezaurului romanesc este o problema a istoriei. Desigur, ea are o importanta care atarna greu, dar prioritatea noastra consta in aceea sa construim viitorul plecand de la o abordare pragmatica"


Bun, tezaurul este o problema a istoriei, am pierdut vreo 94 de tone de aur. Se mai intampla. Dar sa nu uitam de Rosia Montana! Vom pierde 300 de tone de aur si 1500 de tone de argint (din alte surse neoficiale, zacamintele au intre 600 si 800 de tone de aur).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu